Середа, 19.09.2018, 21:25
Вітаю Вас Гість | RSS

НВО - ліцей нових інформаційних технологій

Пошук
Наше опитування
Ви завітали на наш сайт, і нам цікаво, хто ви є:
Всього відповідей: 1215
Статистика

Каталог статей

Головна » Статті » Університет здоров'я

Про сальмонельоз

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що уражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи. Викликається сальмонелами. У дітей, особливо молодшого віку, хвороба перебігає тяжко і може призвести до серйозних ускладнень. Сальмонельоз вважається медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, але й у західних країнах.

Причини виникнення сальмонельозу

Збудник сальмонельозу – сальмонела тіфімуріум. Вона досить стійка до негативних чинників, добре переносить висушування і нагрівання, а також тривалий час (до 9 місяців) зберігають живучість у зовнішньому середовищі. Її особливістю є підвищена стійкість до антибактеріальних засобів і дезінфектантів.

Доведено, що сальмонели зберігаються в яйцях й м’ясі до 7 місяців, а в заморожених продуктах – до 2-х років.

Джерело зараження сальмонельозом

Джерелом інфекції виступають хворі люди, водоплавні птахи, рогата худоба та свині, а також кури й гризуни. Багато тварин виступають у ролі носіїв бактерій. Збудник виділяється з молоком, слиною, калом, сечею, слизом. Сальмонели можуть потрапити в яйця птахів, м’ясо або корм тварин. Серед людей велику небезпеку становлять хворі  з легким та стертим перебігом сальмонельозу, які працюють на фермах, птахофабриках, у їдальнях громадського харчування, лікарнях або дитячих садках.

Механізм передачі сальмонельозу

Бактерія передається фекально-оральним  і контактно-побутовим шляхом. Зараження відбувається під час вживання недостатньо оброблених продуктів, неякісної питної води або через предмети побуту (рушники, дверні ручки, іграшки, посуд). Механічно сальмонели поширюються мухами та комахами.

Близько 95% випадків захворювання трапляється після вживання продуктів, заражених сальмонелами. Особливу увагу треба звернути на м’ясні фарші та напівфабрикати.

Спалахи сальмонельозу виникають переважно влітку, що пов’язано з температурою навколишнього середовища.

Симптоми сальмонельозу

Симптоми захворювання багато в чому залежать від віку пацієнта і типу хвороби.

У перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з’являється запаморочення, біль головний, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей час з’являється біль у животі, блювання із залишками їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея. Швидко наростає зневоднення організму. Це – гастроентерична форма сальмонельозу.

Після гастроентериту може розвинутися септична форма сальмонельозу, яка характеризується наростанням лихоманки, пригніченням нервової системи та гемодинамічними порушеннями.

Усіх цих проблем можна уникнути, лише вчасно розпочавши терапію. Не лікуйте сальмонельоз самостійно, негайно звертайтесь про медичну допомогу.

Профілактика сальмонельозу

Профілактика об’єднує заходи, спрямовані на забезпечення санітарно-гігієнічних умов при утриманні худоби й птиці, їх забої та обробці продуктів, приготуванні страв з м’яса на підприємствах дитячого та громадського харчування.

Щодо індивідуальної профілактики, вона полягає у відповідній кулінарній термічній та хімічній обробці всіх продуктів тваринного походження, а також дотримання термінів зберігання цих продуктів. 

Центр здоров’я

Категорія: Університет здоров'я | Додав: SEP (23.08.2018)
Переглядів: 6 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Розклад дзвінків
1 урок - 8.30-9.10

2 урок - 9.20-10.00

3 урок - 10.15-10.55

4 урок - 11.15-11.55

5 урок - 12.10-12.50

6 урок - 13.00-13.40

7 урок - 13.50-14.30

8 урок - 14.35-15.15
Ми у Facebook
Корисні посилання


Національна гаряча лінія Національна дитяча гаряча лінія